des 222013
 

SAMSUNG

Tre uker med middag  på Hotel Amaragua i Torremolinos og noen turer med guide fra Albatros Reiser hørtes forlokkende ut. Desember DER eller desember HER er to vidt forskjellige opplevelser. HER  med storm, regnskyll, glatte veier, 0–5 grader og Younameit, DER  med +18 grader og solskinn på både de fromme og på synderne, på både ikkerøykerne og damperne, stordrikkerne og de måteholdne.

SAMSUNG

Norwegian hadde på nedoverturen presset inn så mange seter som maksimalt, men på hjemturen satt vi romslig og avslappet.

SAMSUNG

Første utflukt gikk til Malaga, eller Malaka som de første kolonistene ca 400 fKr, Fønikerne, kalte stedet. De slo seg ned der og utforsket området i fjellene rundt elveslettene. fant forskjellige mineraler der og anla en utkikkspost og fyrplass på nærmeste topp. Den kalte de Gibral Faro som betyr fjell-ild.  Senere kom andre kolonister, først romerne, så Maurerne, muslimske kolonister fra Nordafrika.  Deretter begynte den spanske frigjøringen med kong Ferdinand og dronning Isabella på 1300-tallet.

SAMSUNG

Her er utsikten fra klippen ned mot byen og den gamle og ærverdige tyrefekterarenaen, mange spanieres stolthet. Denne unge  lærlingen har studert i fem år og håper å bli opptatt i de fornemme dyreplagernes rekker, en ettertraktet jobb.

SAMSUNG

Tyrefekting ble populært en gang på 1800-tallet. Okser ble opprinnelig brukt til å trene ryttere og hester (kavalleriet) i krigssituasjoner.

De utvalgte oksene får 5 gode år uten å komme i kontakt med mennesker. Så blir de hentet til arenaen og stresset og plaget i 20 minutter før de slippes inn til matadoren. De blir stukket med grunne stikk i nakkemusklene som gjør at de går med senket hode og ikke er så sterke når de angriper plageren. Så settes «leken» i gang. Matadoren har da 20 minutter på seg til å avlive den på en elegant måte.

SAMSUNG

Pent kledd må matadorene være. De mest seiglivede (?) tyrene får også æresplass i museet.

SAMSUNG

 Pablo Picasso ble født i huset i bakgrunnen. Hans fulle navn var langt, men ikke så langt som antall elskerinner.

 SAMSUNG

Og mens damene drømmer seg bort med denne svartmalte maleren, trøster jeg meg med en (svartmalende?) avis.

SAMSUNG

 

Torremolinos er en hyggelig plass. Navnet kommer fra Torre (tårn) og molinos (mølle).

SAMSUNG

Vinden kan være frisk i desember. Vi gjorde som sjøfuglene, holdt oss på land.

IMG_20131210_145812-1

Kun 7% av spanjolene i Malagadistriktet er i dag engasjert i jordbruket. De unge søker inn til byer og turistnæringen for mer attraktive jobber. Men Spania er mer enn selvforsynt med matvarer, og olivendyrking er en viktig næring. Når vi begir oss over fjellene rundt byen og kommer inn på høylandsområdet i retning mot Sevilla, møter vi enorme områder med oliventrær. De kan bli flere hundre år gamle, men det tar fem år før de kan bære avling, og de bærer bare annethvert år.

SAMSUNG

Eukalyptustrærne kjennetegnes av den tynne barken. De blir sammenliknet med turister av tre grunner: De snur seg (vrir seg) etter sola, de drikker mye vann og barken lik huden flasser av i det sterke sollyset!

Ronda er en flott liten by (40000 innbyggere nå,  og 5 ganger mer om sommeren)  Den ligger oppe i fjellene og er populær blant spanjolene for sitt tørre klima og den friske, kjølende vinden som om sommeren gjør at det sjelden blir varmere enn 35 grader. (Litt klassisk spansk gitar i populær versjon).

SAMSUNG

Den velkjente ravinen deler byen i to. Allerede romerne bygde en bro over kløften, og først i vår tid kom en ny.

SAMSUNG

 Vi kommer selvsagt ikke unna tyrefektningen her heller. Helten på denne statuen hadde drept mer enn 5000 okser.

SAMSUNG

Sony Playstation hadde verdenspremiere på sine nye racingspill denne dagen, og det ble skikkelig markert. Virkelige bilmodeller var også oppstilt, og jeg fant fort en av mine designfavoritter, Lamborghini, utstilt ved torget.

SAMSUNG

Vi fikk besøke et middelklassehjem (?). Tidligere bodde biskopen/presten med familie her, nå var det bosted for pensjonerte prester. Husene var beskjedne på utsiden, men innenfor var det ikke spart på noe. Her fra det åpne atriet der de oppholdt seg på varme dager. Om vinteren da vi var der holdt de seg innendørs i andre etasje i rommene som omkranset atriet.

SAMSUNG

Dette er fra hagen på husets bakside. Tenk om vi kunne hatt det slik hjemme!

SAMSUNG

Fuengirola er stedet for folk som har plagsomt mye penger. Kong Abdullah av Saudiarabia  har «sommerhytta si» i høydene over byen. På veien ned til sentrum kjørte vi  forbi hans private golfbane.

SAMSUNG

I havna lå hans «fritidsbåt». Når han dro dit, ankom han flyplassen med tre jumbojets. Det ene var for familien, det andre til tjenerstaben, og det tredje til familiens luksusbiler.

Alfarnatejo.  I denne lille byen skulle vi besøke en familie i deres hus og spise lunsj. Dette skjedde i samarbeid med Albatros. Det var kaldt den dagen, så vi ble glade over å bli møtt med brennende peisbål ved siden av et flott dekket bord. Vi ble servert hvitt brød med salt og olivenolje, så kom det et utvalg tapasretter og med vin, etterpå suppe, så en gryterett, deretter frukt og til slutt kaker og kaffe. Vi ble sittende i dette tradisjonelle hyggelige landsbyhuset i nærmere to timer.

SAMSUNG

Av bildet fremgår det at Spania har blitt påvirket av flere religioner og kulturer. Vi ser Davidstjernen i stenleggingen av gaten, og buen over gaten er i Maurisk byggestil. Jeg står med ryggen til en søyle med korset på toppen, altså tre religioner innen et årtusen.

SAMSUNG

Og som et symbol på det nye årtusenet har vi teknologien som rådende religion i vår vestlige verden. Som du ser, har den vendt ryggen til tidligere kulturer og trosretninger!

Sevilla er en storby i det indre av landet. Elven Guadalquivir renner gjennom byen på sin ferd mot Portugal og Atlanterhavet. Det påstås at Columbus seilte derfra på sin vei mot Vestindien, men måtte vente en stund og bunkre i Portugal fordi havnene var fulle av skip som skulle frakte Jødene ut  av landet. Det var bestemt av kongeparet, som godt oppmuntret av den katolske Kirken var ivrig opptatt av å jage «de stygge» jødene vekk fra kristen grunn. SAMSUNG

Dette er den tidligere tobakksfabrikken i Sevilla, bygget til den avkortede verdensutstillingen i 1928. Den har høy mur og vollgraver rundt for å beskytte mot tyverier. Tobakk var jo en verdifull vare, dengang som nå. I følge Bizets opera Carmen, skal hun ha jobbet der.Nå brukes bygningen  som høyskole i språkstudier.

SAMSUNGDette slottet er stort og imponerende.

SAMSUNG

Hele langsiden har motiver fra hver av provinsene i Spania, denne er fra Granada og viser sultan Muhammad XII som overgir byens nøkler til kong Ferdinand og Dronning Isabella i 1492.

SAMSUNG

Her er en av inngangene til Katedralen i Sevilla. Man er litt uenige om dette er verdens største katedral eller om Peterskirken eller en annen katedral fortjener tittelen bedre.

Vårherre får ha meg unnskyldt, men er det så sikkert at jo større Hans hus er,desto bedre?

Ute i gatene finner vi skuespillerstudenter som har kledd seg ut. Imens kan du lytte til Sevilla, med den spanske sangeren Miguel Bose.

SAMSUNG

Er denne i ferd med å vanne noe?

SAMSUNG

Hvis du ikke passer deg, kan det gå til H…

Det er forsåvidt ikke så usannsynlig, for Sevilla er en svært sommervarm by, og blir kalt Spanias stekepanne!

Langs stranda ved Torremolinos og Benalmadena har noen sandkunstnere holdt på med sitt:

SAMSUNG

Godt at dette beistet bare er i sand, og ikke en rømling fra krokodilleparken en kilometer unna.

SAMSUNG

 Er du interessert i historie og kultur, er Cordoba en by du bør besøke.Mens du gjør det, lytt til gitaristen John Williams.

SAMSUNG

Den eneste broen over Guadalquivir var fram til 1970-tallet en stenbro bygget av romerne ca 100 f.Kr. Elvens navn er arabisk, og betyr «Den store elven». Maurerne overtok styringen i landet etter romerne, og kultur og handel blomstret opp. Andre religioner ble en land stund tolerert inntil den muslimske maktkampen  begynte. Kalifen, som hevdet han var en etterkommer etter Muhammed og fra den syriske makteliten, lot så den kristne kirken bygges på og gjøres om slik at den ble en slags kopi av moskeen i Damaskus.

SAMSUNG

SAMSUNG

Her den typiske arabiske stilen fra moskedelen av katedralen

SAMSUNG

Så begynte igjen opprør mot de fremmede koloniherrene, og ledet av kong Ferdinand III vant spanierne byen tilbake i 1236. Da ble moskeen (selvsagt) igjen omgjort til kirke og bygget på. I de neste hundreårene ble den stadig utvidet, og med stadig nye stilretninger: Romersk, maurisk, gotisk, renessanse mm. Moskeens bønnetårn ble f.eks på toppen tilføyd et spir og klokketårn, og vips, så var det en kirke eller katedral. Den fremstår i dag som noe av det flotteste moske/kirkebygget jeg har sett, imponerende stort og elegant.

SAMSUNG

SAMSUNG

Katedralen er vernet av UNICEF som verdensarv, og utenfor på torget ved elvebredden står byens skytsengel, Rafael.

SAMSUNG

Det er en hyggelig by, og her er et glimt fra den jødiske delen (ja, noen fikk være igjen av kongen fordi de var flinke regnskapsførere!)

SAMSUNG

SAMSUNG

Hvorfor ser jeg så lite av slike stensettingsdekorasjoner i Norge? Vi kan da ikke bare fortsette å skylde på tele og grunnforhold?

SAMSUNG

Nydelige dekorasjoner på husene!

SAMSUNG

Ettersom vi nå var langt kommet i adventstiden, oppsøkte vi sjømannskirken i Calahonda til julekonsert. Der var det fullt hus og nesten stormende jubel. Vi dro innom  kirken en formiddag senere, og deltok på middagsbønnen. Her bad vi blant annet for de mange sjømannskirkene rundt omkring i verden, og det er fortsatt ganske mange av dem:

SAMSUNG

Og med en av de mange flotte juledekorasjonene i Spania som bakgrunn, er det tid for å dra hjem til julefeiringen.

SAMSUNG

Her hjemme lakker det mot nyttår, så jeg lar et bilder fra Isesjø avslutte året ute og hjemme.

SAMSUNG.

651 views
 Posted by at 09:36

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: