aug 212015
 

Med det fine været la vi ut på tur fra Sarpsborg med NAF-boka som guide. Det første vi ville se på var det nedlagte Nike rakettbatteriet i Trøgstad som da den kalde krigen var igang ble anlagt av NATO og norske myndigheter for å forsvare hovedstaden samt den militære flyplassen på Rygge mot bombefly og eventuelle raketter med atomstridshoder fra Sovjetunionen.

image

En av de imponerende rakettene står igjen etter nedleggelsen i 1991. Den hadde en rekkevidde på 150 km og kunne nå opp i 46 km høyde med en fart på ca 4500km/h.

Det ble aldri bruk for dem, heldigvis. Men de kostet mye. Noe ble sikkert støttet av våre allierte i NATO, og det gav mange arbeidsplasser til lokalsamfunnet.

image

Fra toppen ved radaren skal vi i klart vær kunne se Gaustatoppen i vest og diverse fjelltopper i øst, bl.a. Linnekleppentårnet som brukes til observasjoner av eventuelle skogbranntilløp.

image

Vårt hovedmål var Blaker med festningen og restene etter Statens lærerskole i forming, som forøvrig var en stor tabbe å legge ned etter mange skolefolks mening.

image

Skolen/festningen ligge på en topp med utsikt over Glomma. Det var den strategiske begrunnelsen for å ha en festning som kunne hindre svenske soldater i å ta seg over elva ved noen av de nordiske krigene.

image

Festningen her ble anlagt ved å grave ut og flytte store mengder jord fra omkringliggende gårder. På nordsiden fikk derfor befolkningen en ganske stor hoppbakke til bruk om vinteren.

De store trebygningene er fraflyttet, men blir leid ut ved konserter og festlige anledninger. Noen kunstnere benytter også lokalene, deriblant smien. Denne store trebygningen ble for tiår siden brukt til hybler for studentene ved lærerskolen.

image

Sørumsand lokker av flere grunner, blant annet er dette hjemstedet til den elskede tegneseriefiguren i utallige julehefter; 91 Stomperud.

image

Ellers er Sørumsand endepunktet for den smalsporede jernbanen med Tertitten-toget, som en stund gikk til sjøene og kanalen i nord ved Strømsfoss der skipet Turisten tok med passasjerer til Halden/ Tistedalen gjennom Brekke sluser.

Virkelig smalsporet, denne gamle banen!

image

Mye interessant her, blant annet den gamle dampkjelen som satt i lokomotivet:

image

Tertitten går fortsatt i sommersesongen og den er nok ganske populær blant særlig den yngre generasjon.

image

Her prøver noen fra den ikke helt så unge generasjon å kjøpe billetter, men har ikke helt innsett at tiden har gått fra dem og at nå gjelder kun kjøp via Internett.  Tror jeg…

 

 

405 views
 Posted by at 22:22

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: