sep 042015
 

image

For våre forfedre må et besøk på Opstadfeltet ha vært en storslått opplevelse. Utallige gravhauger og gravminner fra en periode på 2000-2500 år er spredt utover dette store området, og fra elven nederst i dalen kunne man en gang i tiden gå hele veien opp til denne mektige gravplassen gjennom en staselig paradegate av høye bautasteiner.

image

Sirkelens hemmelighet. Den døde kvinnen er kledd i en fin drakt av ull. Håret er kjemmet glatt og hånden er krummet rundt en håndtein.Smeden lar blikket hvile på den døde. Så gjør han opp ild og tenner bålet. 

image

 

image

Kanskje ble høvdingen og folket hans ledsaget av de dype tonene fra bronselurer mens de bar en viktig person til hans siste hvilested. Kanskje danset man til lyden av trommer og sang under midtsommer- eller midtvinterritualer som ble satt i scene her midt blant de døde.

image

Mer om gravplassene kan du lese på infotavlene rundt på feltet. Du får antakelig selskap med noen av disse flinke «vaktmestrene» som sørger for å holde gress og busker nede på det store området.

Du kommer dit ved å ta av i rundkjøringen ved Quality Hotel, Grålum, Sarpsborg.

344 views
 Posted by at 14:44

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: