sep 012015
 

Skjeberg Historielag arrangerte tur til Oscarsborg festning utenfor Drøbak den 29. august. Jeg anbefaler deg å klikke på linken for å få interessante detaljer om festningen og kampene 9.april 1940.

image

Slik blir vi tatt imot når vi stiger i land.

image

Oscarsborg fikk navnet etter kong Oscar II som besøkte anleggene i 1855, etter at Akershus festning hadde blitt gammeldags og mer eller mindre uegnet til å forsvare hovedstaden.

image

Kjempekanonene som stoppet krysseren Blucher i nattetimene til 9.april 1940 fikk på folkemunne navnene Moses, Aron og Metusalem. En grunn til det var alderen. Dessuten falt kanon 1 i vannet da den ble fraktet til festningen, derav navnet Moses.

image

Bare to av dem ble bemannet da festningens kommandant, oberst Eriksen, besluttet å gjøre klar til kamp mot de ukjente inntrengerne. Han hadde ikke nok mannskaper, og mesteparten var bare rekrutter. Man visste ikke om det var engelske eller tyske marinefartøyer før folk på en liten vaktbåt holdt på å bli rent i senk av det største fartøyet, og mannskapet hørte det ble snakket tysk ombord på krysseren.

image

To skudd ble avfyrt fra festningen, og begge traff dødelig. Det oppsto brann ombord, skipet drev innover uten styring, og da det passerte sundet på det trangeste, besluttet man å avfyre to torpedoer.

image

De to torpedoene, 531 kg tunge og med en fart på 30 knop traff og sprengte hull i krysseren som da ble så skadet at den måtte oppgis. Over 600 tyske soldater fra hæren og marinen som var ombord druknet.

image

De fem andre skipene trakk seg tilbake, og den tyske ledelsen sendte inn bombefly for å knuse den norske motstanden.

Kommandant Eriksen valgte etter noen tid å kapitulere mens forsvarerne ennå var i live. De hadde gjort jobben sin, å hindre den tyske krigsmakten i å ta til fange kongehuset og regjeringen som rakk å flykte med tog i retning Elverum.

466 views
 Posted by at 16:51

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: