mar 212013
 

Det kommer mye godt fra Sverige (klikk på disse blå linkene, så skjønner du hva jeg mener): Badjævlar, Så som i himmelen, Zlatan, Volvo, Renat, Jan Guillous bøker om Arn og Sveriges svar på 007, -Hamilton, med mer. Jeg ble av en god venn anbefalt denne rare boka skrevet av Jonas Jonasson. Den gikk rett til topps på bestselgerlistene i Sverige og er solgt til flere land, deriblant til Norge. Det er en forrykende morsom historie, sprengfull av overraskelser, full av deilig antiautoritær fantasi og herlige beskrivelser. Og jeg må ærlig innrømme, jeg har lest verre skit enn dette!

Hovedpersonen, Allan Karlsson, har blitt 100 år og skal feires på gamlehjemmet med bløtkake, ordfører og lokalavisen tilstede. Det liker han ikke, klatrer ut gjennom vinduet ikledd hatt, frakk og tøfler, og blir vekk. På busstasjonen snubler han over en koffert som han tar med seg. Den viser seg å inneholde 50 millioner svenske kroner som er betaling fra svenske MC-kriminelle til russisk mafia for narkohandel. Så blir politiet koblet inn, ikke for å finne pengene som de ikke vet om, men for å finne gamlingen som øyensynlig må være kidnappet og bortført, uvisst av hvilken grunn. MCklubben The Violence jakter på sin side etter leverandøren som nå er uten koffert, og som jakter på gubbjævelen som er vekk, og …

Så starter forviklingene igjen, for hele Allans liv er fullt av dem:
Ti år gammel skulket han resten av folkeskolen og tok seg jobb som visergutt hos firmaet Nitroglycerin AB. der han etterhvert utviklet solide kunnskaper om alt som kunne smelle. Så snublet og sprengte han seg gjennom livet, ble innlagt på Asyl noen år, tvangssterilisert og sluppet ut på samfunnet igjen. Som sjømann havner han først i Spania under borgerkrigen, gjør lykke som sprengningsekspert for kommunistene, redder så ved en feiltakelse livet til Generalissimo Franco som han holdt på å sprenge i luften på en bro , forsvinner til USA, arbeider som servitør i ørkenen der amerikanerne forsøker å lage superbomben, hjelper Oppenheimer til å finne supersmellet, drikker seg full sammen med president Harry Truman, hyres av den sleipe Chiang Kai-sheks kone Song Meiling til oppdrag i Kina med å sprenge broer over alle elvene for å stoppe Maos fremrykning (var det derfor Mao svømte???), blir senere kidnappet/leid av Stalins menn for å hjelpe til med russernes atombombe, ender opp i Sibir som slavearbeider for å ha fornærmet Stalin, rømmer fra Vladivostok etter å ha satt hele byen i brann, og…nei, nå gidder jeg ikke fortelle mer!

Dersom du som leser dette, har lært å lese, kan du ordne resten sjøl: Løp og kjøp! Eller kjør og lån på biblioteket! Du vil garantert le deg gjennom noen timer i ditt liv, og det er vel ikke så dumt, for livet er sjelden latterlig.

839 views
 Posted by at 06:41

  One Response to “Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant”

  1. Hei Leif.
    Enig med deg , dette var ei av dei artigste bøker eg har lest. Han hadde fått med seg det meste i 100 året.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: