mai 222015
 

Jeg har lyst til å dele med dere en tur til Svinesund i går, torsdag kveld. Arrangør var Skjeberg Historielag.

Vi startet på høyre side av den gamle broen, ved de innholdsrike og gode infotavlene som er satt opp der. De forklarer forhistorien til området, som først ble befolket for ca 7000 år siden av jegere og fiskere som flyttet omkring. Der den nye broen ble plassert fant man boplasser med rike forekomster av steinredskaper og flint. Havet sto da ca 50 m høyere opp enn i dag, så folkene bodde på øyer i verdens utkant.

image

Den gamle, gode broen ble planlagt i 1938 og påbegynt i 1939 (atskillig kortere gjennomføringstid dengang enn i dag!). Krigen utsatte sluttføringen, for også svenskene var engstelige for at «Det TredjeRike» skulle utvide sitt herredømme. Det ble utbygd nye militære anlegg på svensk side av grensen, i tillegg til de eksisterende fra tiden rundt 1905.

Broen ble åpnet 15.juni 1946 med den norske kongen og den svenske kronprinsen til stede,( i seg selv ganske oppsiktsvekkende da forholdene disse to kongehusene imellom pga krigen ikke var særlig hjertelig). Broen er støpt i betong med innlagt inspeksjonstunnel og utvendig forblendet med spesialhogd Iddefjordsgranitt. (Iddefjordens egentlige navn er Ringdalsfjorden).

Vi går over den 65 meter høye broen og ser ned på idyllen under den, i dag stort sett feriehus, men på 1900-tallet et fergested og handelssenter uten noen bro. Langt ute skimtes den nye broen.

image

Derfra går vi ned til stedet via baksiden av den nedlagte tollstasjonen på svensk høyre side av broen. Gjennom den fremdeles godt synlige veien passerer vi flere infotavler som forteller om Carl 12 som var der, og senere forlegninger for 800 soldater helt til tyskerne var ute av Norge i 1945.

Svinesund (navnet går visstnok tilbake til Harald Hårfagres tid) var et senter for trafikken sydover og mellom de to landene. Der lå tollstasjon, poststasjon for all utenlandsposten, butikker og grensekontroll. Det var til tider også anlagt tre forskjellige pontongbruer rundt omkring, avhengig av krig og troppeforflytninger.

imagePå bildet ser vi over til tollstasjonen på norsk side. Litt lenger ut i fjorden ligge Oscar Torp- heimen som var bygget som rekreasjonssted for slitne norske husmødre som trengte en ferieuke.

FullSizeRender (1)

Initiativtaker var  Sarpsborgs AP-politiker Ragna J. Forsberg, og heimen er oppkalt etter statsministeren, også fra vår by.

image Ringdalsfjorden er her på sitt trangeste, og det har kommet forslag om å sprenge bort undervannsterskelen for å få større vanngjennomstrømming.

Herfra går det en gangbar sti bratt opp til butikken på venstre side ved broen. Der møtes vi av dette skiltet, heldigvis:

image

Det er en fin og lærerik tur som anbefales!

263 views
 Posted by at 10:53

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: