Skjeberg Historielag arrangerte tur til Oscarsborg festning utenfor Drøbak den 29. august. Jeg anbefaler deg å klikke på linken for å få interessante detaljer om festningen og kampene 9.april 1940.
Slik blir vi tatt imot når vi stiger i land.
Oscarsborg fikk navnet etter kong Oscar II som besøkte anleggene i 1855, etter at Akershus festning hadde blitt gammeldags og mer eller mindre uegnet til å forsvare hovedstaden.
Kjempekanonene som stoppet krysseren Blucher i nattetimene til 9.april 1940 fikk på folkemunne navnene Moses, Aron og Metusalem. En grunn til det var alderen. Dessuten falt kanon 1 i vannet da den ble fraktet til festningen, derav navnet Moses.
Bare to av dem ble bemannet da festningens kommandant, oberst Eriksen, besluttet å gjøre klar til kamp mot de ukjente inntrengerne. Han hadde ikke nok mannskaper, og mesteparten var bare rekrutter. Man visste ikke om det var engelske eller tyske marinefartøyer før folk på en liten vaktbåt holdt på å bli rent i senk av det største fartøyet, og mannskapet hørte det ble snakket tysk ombord på krysseren.
To skudd ble avfyrt fra festningen, og begge traff dødelig. Det oppsto brann ombord, skipet drev innover uten styring, og da det passerte sundet på det trangeste, besluttet man å avfyre to torpedoer.
De to torpedoene, 531 kg tunge og med en fart på 30 knop traff og sprengte hull i krysseren som da ble så skadet at den måtte oppgis. Over 600 tyske soldater fra hæren og marinen som var ombord druknet.
De fem andre skipene trakk seg tilbake, og den tyske ledelsen sendte inn bombefly for å knuse den norske motstanden.
Kommandant Eriksen valgte etter noen tid å kapitulere mens forsvarerne ennå var i live. De hadde gjort jobben sin, å hindre den tyske krigsmakten i å ta til fange kongehuset og regjeringen som rakk å flykte med tog i retning Elverum.