okt 172011
 

Media antyder nå via forsvareren at ABB ble banket opp av innvandrergjenger i sin ungdomstid. Noen spekulerer også i at han kan ha blitt utsatt for seksuelle overgrep (incest?) i barneårene.

Politiet som ellers skylder på manglende kapasitet til å ta seg av dine og mine problemer, går nå som forventet i gang med å etterforske disse påstandene. Hadde du og jeg anmeldt noe straffbart som hadde foregått for så lenge siden, hadde sakene sannsynligvis glatt blitt henlagt. Men når det gjelder vår verdenskjente landsmann ABB, så har man plutselig nok mannskap og tid.

Jeg synes dette burde vært overlatt forsvarerne, da de nok vil lete med lys og lykte for å finne unnskyldende momenter til rettsaken og straffeutmålingen. I dag, 28.11, hører jeg at de antyder at han bør få strafferabatt for at det var for dårlig sikring av regjeringskvartalet, så det var for fristende å gå til aksjon der. Det likner unnskyldninger som guttunger kommer med:  «Du sto med ryggen til, så jeg fikk lyst til å pælme steinen i hue ditt!»

Etter min mening er det gjerningen som tiltalte skal straffes for, og han skal ikke rabatteres for sin eventuelt bedrøvelige forhistorie. I altfor mange saker forsøker man å analysere motivene bak en gjerning, oftest for å finne forklaringer som kan unnskylde den anklagde og påvirke til straffeutmålingen.

Tenk om vi kunne hatt en slags straffeliste som setter en klar utmåling på hva de forskjellige lovbruddene skal medføre av konsekvenser. Når det for eksempel  gjelder fartsoverskridelser og parkeringsgebyrer er straffene (dvs. konsekvensene) gitt på forhånd. En persons forhistorie kan man jo likevel ikke gjøre noe med, og heller ikke straffens lengde bør preges av denne. Om det er en rikmannssønn eller en sønn av en akoholiker og overgriper som slår meg ned så jeg blir livsvarig ufør, spiller ingen rolle for meg: Det gjør like vondt!

En forsvarsadvokat skal holde seg til å prøve uskyld og se til at klienten ikke blir dømt for mer enn det som kan bevises, og så får retten avvise alle forsøk på å vinne medlidenhet i juryen over «stakkarens»  barndomsopplevelser.

795 views
 Posted by at 10:38

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: